Tapen en bandageren

Klassiek tapen
Een (klassiek) tape is een (wit) niet-elastisch, klevend, scheurbaar verband op linnenbasis. De tape wordt gebruikt voor tijdelijke ondersteuning van een gewricht, bijvoorbeeld een enkel of een pols. Deze wordt zodanig aangebracht, dat bepaalde bewegingen geremd worden. Weefsel dat door overbelasting of blessure beschadigd is, kan dan tot rust komen en herstellen.

Medical Taping Concept
Medical taping is een tapemethode ontwikkeld in Azië. Deze tapemethode heeft een stabiliserende functie op de gewrichten maar verbetert ook de spierfunctie.

De meest bekende redenen om deze methode toe te passen:

  • behandeling van blessures zoals nek, rug, schouder knie of kuitklachten
  • behandeling van overbelastingsklachten
  • om zwelling of oedeem te behandelen, maar ook om bloeduitstortingen te
    verminderen
  • om houdingscorrectie toe te passen
  • behandeling van spanningshoofdpijn

De gebruikte kinesiotape  komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden zoals; verbetering van spierfunctie, pijndemping, ondersteuning van gewrichtsfunctie.

De anti allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde medical tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden.